Vad är en bra polis – del 2

 

20180730_193311
Bild: Helena Lindbom

I programmet som handlar om vad som utgör en bra polis diskuteras bland annat hur en polis som träder fram i programmet hur hen resonerade inför gripandet av en person känd inom polisen som suicidal; självmordsbenägen.

Inslaget inleds med att man berättar om en kurs för poliser; det handlar om att tillägna sig en uppövad förmåga, eller annorlundare formulerat, att kunna ställa sig jämsides med den som det gäller. Etiken upphör inte när de åtta timmarna är gjorda. utan en polis har skyldighet att att ingripa och agera etiskt även efter arbetstidens slut. Polisen Jenny Altgård berättar om att ”möta den existentiella sidan av av världen”.

När hon loggar ut som polis Jenny går det inte att släppa alltid – och får inte göra det heller. Hon kan exempelvis få tips om att det ”står en bil i ett skogsparti” och genast infinner sig frågan ”I vilket tillstånd befinner sig personen”?

I den situationen börjar Jenny förbereda sig mentalt på vad som ska hända; vad hon kan tänkas hitta i bilen. Hon går fram, berättar hon, mannen ser först livlös ut.

20170823_103753
Bild: Abdelhamid Ben Ali Fetsi

Tipset kan komma från en hundägare som inte vågat gå fram och titta. Hon berättar i programmet att mannen först ser livlös ut och är alldeles grå i ansiktet. Hon knackar på rutan, berättar hon, kanske lite för hårt och länge för att hon är nervös och misstänker att mannen som är känd för henne sedan förut/ bekant till namnet. Hen öppnar. Han försöker att få Jenny och hennes kollega att förstå att det är normalt att ”sitta därute”.

  • Förstår att han tänker ta sitt liv, säger hon till intervjuaren. Det är mycket som tyder på det.Vilket konstigt nog gör att jag blir arg. Säger åt hen att hen kan glömma att sitta där och ta sitt liv i dag.

Och sedan fortsätter det med att vi försöker få någon slags respons från honom, min kollega jobbar vidare med att försöka få reda på varför han sitter där, berättar Jenny. Hon tillägger att hon från sin sida försöker få kontakt med ”vår länskommunikationscentral” (forts följer).

Abdelhamid/Helena Maria

Joachim Thåström: Sonder Boulevard

Deborah Harkness about an eccleastical zone in London where one (?) used to get sanctuary 

Emil`en Sand`E: You can read all about it

 

 

 

 

Annonser

Författare: lejontrappan

Jag som bloggar här heter Helena Lindbom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s