”Feel Better, Live More – om ”etiskt idrottande” och något om ”trauma och känslomässig förlust”.

Feel Better, Live More” är en podd som drivs av författaren, läkaren och stjärnan i BBC:s 1st”Doctor in the House, Rangan Chatterjee. För närvarande är han uppe i 79 avsnitt. Det 73:e avsnittet har titeln ”Why you are stronger than you think” där dr Chatterjee intervjuar Ross Edgley, (se här) författare, simmare, tränare och ”all-round äventyrare”. Samtalet och intervjun kretsar kring att vi är starkare än vad vårt sinne låter oss tro att vi är. Något som Edgley vet mycket om eftersom han utmanat sig själv genom bland annat att simma runt hela Storbritannien, 1800 sjömil på 157 dagar utan att vidröra land (läs här).

När vi gör något, som simmar, som vi kanske inte gjort förut eller som vi upplever som jobbigt försöker hjärnan med ”tricks” som syftar till att få oss att lägga av. Edgley berättar att han upplevde det hela tiden under sin havssimning på 157 dagar, men han lät sig inte förledas utan simmade på. Chatterjee upplevde på första simsträckan, hundra meter, under Devoneventet, att han fick kalla fötter och undrade vad han gett sig in på, men kom i håg något som Ross Edgley skrivit eller sagt, ungefär att ”är du naiv nog att påbörja något är du envis nog att slutföra det” och det höll honom uppe, fick honom att simma på.

Intervjun tar plats två timmar efter en ”swimrun” som Chatterjee deltagit i i Banton, Devon. Han berättar för Edgley att det var första gången som han simmade i öppet hav. De talar om nyttan av att gå utanför sin bekvämlighetszon, och hur belönande det kan vara. Exempelvis som att ge sig på ett ”simma-och springa”-event. Men egentligen kan vi börja var som helst, som med en promenad. Det intressanta är inte var vi befinner oss, konditionsmässigt, et cetera utan att vi börjar. Och att vi sedan håller oss till det, inte ger upp. Det kan vara morgonpromenaden, att gå och simma gång i veckan eller att alltid ta trapporna fem våningar upp. Att vi håller fast och håller vid. Som Edgley elegant summerar upp vad det handlar om: ”Det spelar ingen roll vilken diet du går på, bara du uthärdar i den.”

Det är viktigt för oss att hitta den inre motivationen, menar Edgley, den där processen i sig är själva belöningen. Inte tanken på en medalj eller att visa upp vad man gjort på instagram, även om det inte är är fel bara man är medveten om att den motivationen är utifrån kommande och därför tillfällig, något som man måste söka, kanske sedan jaga efter . Då har man kanske redan förlorat det välbefinnandet som Doktor Chatterjee exempelvis talar om som han upplevde efter att ha gått i land med ”simma-springa-eventet”.

Edgerley och Chatterjee talar om sport i termer av andlighet, speciellt när Edgley kommer in på de japanska yamabushi-munkarna som springer ett maraton varje dag uppför bergen där de bor. En typ av meditation genom rörelse, som det står i det utdraget i the Guardian (20150331) från ”Way of the Runner” av Adharanand Finn, se här och här. De här munkarna vadar barfota i floder, mediterar under vattenfall, och springer bergen. De lever efter en lära som etablerades av mästaren Shugendō och hans beläringar var som populärast under 1600-talet. En gammal synkretistisk lära som också varit förbjuden under en period. Men nu på 2000-talet har den fått en stark lockelse igen i den globala stressepidemins kölvatten. Vill man kan man träna som en ”bergsmunk”, det finns många artiklar på internet om man googlar. På yudonosan-stay.com/yamabushi erbjuds man träningskurser.

Mot poddens slut kastar Chatterjee fram frågan, (ungefär) ”Do you think that one of the reasons why we are struggling with the environment as a society at moment, is that there is a big push now to be more environmentally aware with everything we are doing… Isn´t that coming from the facts that we have been disconnected from nature, i was thinking this when running, when not panicking but actually looking and thinking, is this really UK, it is looking like the Maldives… absolutely incredible…”

Chatterjee spekulerade i att om vi såg det här regelbundet (naturscenerier), skullevi inte automatiskt känna att vi skulle vilja ta hand om naturen mer och mer och också ta hand om världen lite mer ? Han frågade Edgley om han ställt sig den frågan till sig själv tidigare?

Ja, svarar Edgley, och det enda sättet jag kan beskriva det på är ”ethical athletics”.

Ross Edgley fortsätter med att berätta om hur han efter London Maraton förföljdes av bilder på tomburkar och annat skräp som fyllde gatorna efter maratonet. Han beskriver det som att vi människor försökt ”skohorna”, pressa idrottsevangemanget på naturen istället för att det evangemanget som de båda den här wekeenden befinner sig på har anpassat eventet efter naturen. Vilket han tillstår var ganska lätt eftrsom de simmade och därmed lät kustlinjen diktera eventet. Och han ger Chatterjee rätt när han summerar upp deras samtal, att det handlar om ”etisk idrott”.

Edgley återkommer till de japanska yamabushi munkarna som tror på idén att deras självdisciplin, den som ger dem deras självkännedom, helt enkelt kommer från bergen och de ritualer de utför där. Edgley tror att fler och fler människor kan komma tillbaka till det; att uppgå i naturen. Och han säger ungefär att när du är motiverad inifrån, kommer man lättare att hitta en sport, ett evangemang som du älskar genom vad den ger, att du kan vara säker på att den resonerar med ditt inre, ungefär som att Devon är det andliga hemmet för dig och du bara måste gå eller åka dit för att ge dig ut: springa, sinmma eller vara med i något event.

Det är också från Japan som idén om ”skogsbad” kommer. (läs mer här och här)

Edgley kommer med en ny bok nästa år ”The Art of Resilience”, berättar han för Rangan Chatterjee. Han säger att den kom till för att många vill tala om och är intresserade av den mentala aspekten av idrott och sport,av mental själsstyrka. Han aviserar att boken bland annat sammansmälter sport med stoikernas filosofi och andra antika filosofier. Han vill att vi alla ska hitta vår egen ”andliga sport”.

När människor känner sig friska i sig själva så får de ut mer av livet, säger Chatterjee, när Edgley lyfter fram honom att han ”empower” människor till att jobba på sin hälsa. Det är det han vill säger han; genom sina böcker och sin podd vill han motivera att människor bli sin egen hälsas arkitekter .

Jag har lyssnat på flera av Rangan Chatterjees poddavsnitt och vill bland annat lyfta fram författaren och läkaren Gabor Maté som talar om hur vi redan tidigt som barn ger avkall på vår autonomi till förmån för att bli älskade. Hans bok ”In the Realm of the Hungry Ghost”, (2018), vill visa på hur alla beroenden,som spelmissbruk och drogmissbruk, har sin början i trauma och känslomässig förlust.

Maté är också en i raden av alla forskare och författare som lyfter fram stressen i våra samhällen och vad den gör med människor, hur stress är en underliggande faktor i majoriteten av sjukdomar, inte minst psykisk ohälsa.

Jag tror att de flesta av oss hittar mycket i innehållet i”Feel Better, Live More”-podden som är inspirerande. Det handlar om att göra något utifrån där jag befinner mig, inte om perfektion, vilket dr. Chatterjee understryker gång på gång.

Länkar till Chatterjees, Edgley´s och Matés böcker.

Chatterjee, R. 2019. Hälsobalansen. 4 nycklar till ett bättre liv – hur du vilar, äter, tränar,och sover dig till ett bättre liv. Norstedts.

Edgley, R.2018. The World´s Fittest Book. Sphere.

2020. The Art of Resilience. HarperCollins Publishers

Maté, G. 2018. In the Realm of The Hungry Ghost. Vermilion.

2019. When the body says no. Understanding the stress-disease-connection. Wiley förlag.

2019. Scattered Minds

Neufeld, G & Matè, G. 2006. Hold on to your kids. Why parents matter more than their peers. Ballantine books.

Levin,P.A & Matè.2010. In an unspoken voice. How the body releases trauma and restores goodness. NORTH ATLANTIC BOOKS.

Läs gärna om barns sjunkande naturkontakt här, (ett inlägg från 2017).

Författare: lejontrappan.blogg

Jag som bloggar här heter Helena Lindbom. Jag har en bakgrund som journalist och har gått medielinjen vid Södra Vätterbygdens folkhögkola, Jönköping, (omkring 1984). Är född i Kristianstad, men bor i Göteborg. Till min hjälp, bokstavligen och bildligt, har jag Abdelhamid Fetsi och min mentor och handledare docent Elisabeth Hansen- Punzi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s